چاه آسانسور - آموزش نصب چاه آسانسور و موارد ایمنی چاه آسانسور


قطعا یکی از مهمترین مراحل نصب آسانسور در انواع آسانسور ، آهنکشی و ریل کشی چاه آسانسور می باشد. البته قبل از آهنکشی و ریل کشی مهمترین عامل نقشه کشی آسانسور می باشد که حتما باید توسط افراد آموزش دیده انجام شود. لازم بذکر است که در کلاس آموزش نصب آسانسور شرکت آموزش عملی نرم افزار لیفت دیزاینر Lift designer برای نقشه کشی آسانسور و نقشه کشی کابین آسانسور آموزش داده می شود. در این بخش به بررسی آهنکشی چاه آسانسور می پردازیم:
در ابتدا باید توجه کنید که اجرای آهنکشی و بتون ریزی چاه آسانسور کاملا بستگی به نوع سازه ساختمان دارد یعنی در آهنکشی این مسئله که سازه بتونی است یا فلزی اهمیت زیادی دارد.

 


قبل از آهنکشی چاه آسانسور یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه نمود ارتفاع کف چاهک آسانسور (پائین ترین قسمت چاه آسانسور) می باشد. در واقع طبق استاندارد نصب آسانسور کف چاهک باید صاف و تراز باشد. البته نقاطی که ضربه گیرها و پایه ریلها و وسایل مکش آب نصب می شود نیازی نیست که کاملا تراز باشد. همچنین پس از انجام بتون ریزی ها در کف چاه آسانسور ارتفاع چاهک آسانسور از سطح اولین ایستگاه آسانسور در پائین ترین طبقه تا کف چاهک نباید کمتر از 150 سانتیمتر باشد.البته توجه کنید که این 150 سانتیمتر ارتفاع برای آسانسورهایی که تا سرعت یک متر بر ثانیه دارند مناسب است و اگر سرعت آسانسور بیش از یک متر بر ثانیه باشد باید ارتفاع مذکور به تناسب سرعت بیشتر شود. البته این موارد در کلاس آموزش آسانسور شرکت آموزش داده می شود.

آهنکشی آسانسور و نصب ریل آسانسور و شاقول کردن و نصب دقیق اتصالات و... مبحث جامعی است که یک نصاب آسانسور باید بصورت عملی آموزش ببیند ولی در اینجا به بررسی این بخش مهم از نصب آسانسور می پردازیم:

همانطور که می دانید چاه آسانسور فضایی است که بصورت یک تونل عمودی از پائین ترین سطح ساختمان تا سطح بام آخرین طبقه ساختمان و تا اتاقی در بالای ساختمان بنام موتورخانه ادامه دارد. البته حتما باید دقت نمایید که چاه آسانسور باید حتما کاملا عمود وشاقول شده باشد و هیچگونه پیچیدگی یا خمیدگی نداشته باشد. البته اندازه عرض و ارتفاع این فضا بر اساس نوع آسانسور و همچنین امکانات جانبی آن مشخص می گردد که در نقشه کشی آسانسور می توان اندازه های دقیق را محاسبه نمود.

همچنین بر طبق استانداردهایی که برای چاه آسانسور توسط سازمان استاندارد آسانسور تعیین شده است چاه آسانسور باید دارای دیوارهای بدون روزنه و کف و سقف باشد البته این امر بدین دلیل است که سکو های ضربه گیر در کف چاه قرار داشته و حفره های عبور سیم بکسل در سقف چاه آسانسور باید قرار داشته باشد و همچنین اینکه موتور گیربکس آسانسور باید بر روی سقف چاه آسانسور قرار گیرد بهمین دلیل باید دیوارهای چاه آسانسور بسیار استاندارد اجرا شود و از مواد نسوز و بادوامی ساخته شود که به مرور زمان باعث ایجاد گرد و غبار در چاه آسانسور نشده و پایداری بالایی نیز داشته باشد تا امنیت کاملی برای آسانسور وجود داشته باشد.

 

توجه نمایید که اگر در زمان طراحی ساختمان توسط سازنده نیازهای آسانسور بر اساس نوع آسانسور و نیازهایی که برای آن وجود دارد پیش بینی شود و در سازه اصلی ساختمان اعمال شود از بسیاری از هزینه های اضافی و بسیاری از تخریب های پرخرج برای ساخت آسانسور جلوگیری می گردد. البته تعدادی نکات دیگر که برای چاه آسانسور باید رعایت شود بشرح زیر است:

 

  • محل نصب دربهای طبقات باید طبق نقشه در فضای چاه آسانسور تعبیه شود
  • محل نصب درهای بازرسی و دربهای اضطراری چاه و همچنین دریچه های بازدید باید باز باشند
  • باید محل دریچه های خروج گاز و دود در هنگام آتش سوزی احتمالی باید در چاه آسانسور در نظر گرفته شود
  • باید محل دریچه های تهویه هوا نیز باز در نظر گرفته شود.
  • باید محل دقیق سوراخهای محل عبور سیم بکسل های کابین ، سیم بکسلهای قاب وزنه و گاورنر و محل عبور سیمها و کابلهای برق آسانسور در چاه آسانسور در نظر گرفته شود.
  • نباید هیچگونه لوله آب و گاز یا کانال اضافی یا کابل و لوازمی غیر از تجهیزات آسانسور در چاه آسانسور وجود داشته باشد.